DERMAROLLER
Aralık 5, 2019
OZON SAUNA
Ocak 20, 2020

KIŞ KAPIDA… AYAKLARIMIZ TÜM KIŞ BOYUNCA BOT VE ÇİZMELERE MAHKUM KALACAK. BU SÜRECİ DAHA SAĞLIKLI ATLATABİLMEK İÇİN DÜZENLİ MEDİKAL AYAK BAKIMINIZI İHMAL ETMEYİN DİYORUZ. VEEEE MEDİKAL AYAK BAKIMINDA NELER YAPILIYOR SİZLER İÇİN DETAYLANDIRALIM İSTİYORUZ.

Medikal Ayak Bakımı Nedir?

Medikal ayak bakımı; ayağınızın ihtiyaçlarına göre hazırlanan bu doğrultuda yapılan tıbbi bir pedikür işlemidir. Medikal ayak bakımı öncelikle ayağınızda bulunan problemlerinin ortaya çıkarılarak o yönde uygun olan bakımın uygulanması sürecidir. Tırnak kalınlaşması, nasır, batık tırnak,  iyileşmeyen yaralar, topuk çatlakları, deri kalınlaşmaları, mantar enfeksiyonlarına karşı tıbbi müdahalede bulunulmayı amaçlar.

Günlük Yaşantımızı Zora Sokan Bazı Ayak Sorunlarını Ele Alalım

Tırnak Batması

Çok sık karşılaşılan bir problem olup; yanlış tırnak kesimi, doğuştan gelen tırnak yapısı, yanlış ayakkabı tercihleri ya da kazayla üzerine basılması gibi çok değişik dışsal sebeplerle ortaya çıkabilir.

Tırnak Teli Uygulaması

 Batık tırnak problemi görülen kişilerde genellikle hasarlı kısım tırnak yatağıdır, bu yüzden batık tırnak problemi yaşayan kişilerin tırnak çekme işlemi yaptırmalarına şiddetle karşı çıkıyoruz. Tırnak çektirme işleminde tırnak yatağına bir müdahale olmadığı için çekilen tırnak tekrar uzayacak ve aynı problemler tırnak yatağı iyice bozulduğu için tekrarlayacak ve belki de daha kötü bir batık oluşacaktır.

Tırnak batması tedavisi yapılırken öncelikle enfeksiyonlu bölge temizlenir daha sonraki aşama ise özel telin ( 3TO-VHO ) tırnağa takılmasıdır. Tırnak batması işleminde kullandığımız bu yöntem ile tırnak yatağını düzeltiyor, tırnağın sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlıyor ve olası tırnak batmalarını engelliyoruz.

Tırnak Mantarı

 Çoğunlukla ayak tırnaklarında görülen tırnak mantarı ayak tırnaklarının eldeki tırnaklara oranla ayakkabı içinde havasız kalması ve sürekli terli bir ortama maruz kalmasından kaynaklanabilmektedir. Mantar tırnağa yerleştikten sonra tırnak kalınlaşmaya başlamakla birlikte renginde de bazı değişiklikler görünmeye başlar.  Bazen sarı, gri, kahverengi, yeşil renk bile olabilir. Hatta bazen tırnak siyahın tonlarında bile olabilmektedir. Bu renkler enfeksiyonun nasıl ilerlediğinin bir göstergesidir. Enfeksiyon ilerledikçe mantar tırnağı giderek kaplar ve soyulmasına hatta tırnağın düşmesine neden olabilir. Tırnağın altında ki deri ise kırmızı, şiş ve kaşıntılıdır. Bu gibi durumlarda podoloğumuz medikal cihazlarla mantarlı tırnağı temizler, verilen ürünlerle de desteklenerek tedavi süreci takip edilir.

Nasır Tedavisi

 Deride oluşan yoğun keratinleşme yani kalınlaşma olan nasır, ayaklarda en çok karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Hem acı veren hem de estetik olarak görüntü bozukluğu oluşturan nasır problemlerine son vermek, doğru ve düzenli ayak bakımı ile mümkün olur.

Nasır oluşmuş bölgede kişinin canını yakan şey, yüzeydeki kalınlaşma değil, bu kalınlaşmanın aşağıdaki sinir ve dokulara yaptığı baskı olur. Genellikle nasırlar çok baskı alan bölgelerde vücudun kendi savunma mekanizmasının sonucu olarak oluşur. Ve kendini yenileyen bir durumdur. Dar ayakkabılar, yüksek topuklar, sandaletler ve çorapsız ayakkabı giymek ayağa bası uygulayabileceğinden nasır oluşumuna sebebiyet verebilmektedir.

Kalınlaşmış ve Deforme Tırnak

 Ayak tırnağının kalınlaşması, ayak sağlığının bozulduğunun bir göstergesi olmasının yanı sıra estetik açıdan da ciddi bir sorundur. Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam, sterilizasyonu yapılmamış aletlerle manikür ve pedikür yaptırmak ve dar ayakkabı giymek, yaşın ilerlemesi tırnak kalınlaşmasının oluşmasına neden olan faktörlerdir.

Podoloğumuzun  desteği ile yapılan uygulamada, kalınlaşmış tırnak yüzeyi özel medikal cihazlar yardımıyla, kişi ağrı ve acı hissetmeksizin temizlenir. Kalınlaşan doku, canlı tırnak dokusuna kadar inceltilir. Tırnaklarda oluşan kalınlaşmanın medikal çözümündeki başarının sürekliliği, baskının ortadan kalkmasıyla birebir ilgilidir.

Diyabetik Ayak Bakımı

Diyabet hastalarının en çok  önemsemesi gereken diyabetik ayak bakımı ve bu bakımın düzenli yapılmasıdır. Diyabet hastalarının ayak ve bacak dolaşım sistemlerinde aksaklıklar meydana geldiğinden olası herhangi bir ayak yaralanması hatta ufak sayılabilen tırnak batmaları gibi durumlar dahi felaketle sonuçlanabilmektedir. Bu hastalar mutlaka her gün ayaklarını ılık su ile yıkamalı ve yumuşak bir havlu yardımıyla parmak aralarını kurutmalıdır. Kremler ile nemlendirmeli ve olası kesik, yara, mantar gibi bir durum var mı kontrol etmelidir. Ayak tırnakları düz ve köşeleri yuvarlak şekilde kesilmelidir. Çorapsız ayakkabı  giyilmemelidir.

 Çatlak Topuk Bakımı

Görünen uzuvlar arasında ayaklar daha az dikkat çekse de özellikle kadınlar için ayaklarının önemi büyüktür. Giydikleri ayakkabıların türüne göre topukları görünebilmektedir. Bu da ayak topuk bakımı için önem arz etmektedir. Birçok etkenin neden olduğu topuk çatlamasında kişinin düzenli bir bakım uygulanması topuk çatlamasını engelleyecektir. Uzun süre ayakta kalmak ve topuklu ayakkabı kullanmak topuklara aşırı bir baskı uygulayarak derinin kalınlaşması ve topuktaki yağ tabakasının ikiye ayrılması ve çatlamasına neden olur. Aşırı kilo, topuklara kısa sürede daha fazla baskı uygularken topuk derisinin kalınlaşarak esnekliğini kaybetmesine ve çatlamasına neden olur

Comments are closed.