Vücudumuzda en fazla yıpranan ve tüm vücudumuzu taşıma görevine sahip olan ayaklarımız; çatlaklar, tırnak batmaları, nemsiz kalarak kuruma gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bu sorunlar, ayağın hem kötü görünmesine hem de sağlık açısından risk altında olmasına neden olabiliyor.
Medikal ayak bakım uygulamasıyla; yetersiz ayak bakımı, tırnağın yanlış kesimi, nasır, ayakkabı vurması, mantar gibi nedenlerle yıpranan ayaklara doğru bakım sağlanıyor. Rutin olarak ayda bir kez uygulanması önerilen medikal bakımı ile ayakların eski canlılığına ve sağlığına kavuşması mümkün.
Medikal ayak bakımı esnasında; tırnak kesimi, tırnak dizaynı, tırnak yüzeylerinin temizlenmesi ve parlatılması, sertleşmiş derilerin giderilmesi gibi uygulamalar yapılıyor. Medikal bakımlarda tırnak etleri podoloji cihazları ile koparılmadan temizlenir dolayısıyla yapılan bakım sonrası etler daha yumuşak, az olur ve uzun vadede uzar.
Deride oluşan yoğun keratinleşme yani kalınlaşma olan nasır, ayaklarda en çok karşılaşılan sorunlar arasında yer alır. Hem acı veren hem de estetik olarak görüntü bozukluğu oluşturan nasır problemlerine son vermek, doğru ve düzenli ayak bakımı ile mümkün olur. Nasır oluşmuş bölgede kişinin canını yakan şey, yüzeydeki kalınlaşma değil, bu kalınlaşmanın aşağıdaki sinir ve dokulara yaptığı baskı olur. Genellikle nasırlar çok baskı alan bölgelerde vücudun kendi savunma mekanizmasının sonucu olarak oluşur.
Polikliniğimizde uzman podoloğumuz tarafından uygulanan medikal bakım sonrası rahatlamaları deneyimleyeceksiniz.
Tırnak ucunda ya da altında beyaz ya da sarı bir nokta görünümüyle başlar ve enfeksiyon ilerledikçe tırnağın renginin değişmesine, kalınlaşmasına ve hatta parçalanmasına sebep olabilir. Birkaç tırnak ya da tırnakların tamamını etkileyebilir. Tedavi edilmediği sürece enfeksiyon diğer ayağa ya da vücudun farklı bölgelerine yayılabilir.
Podoloğumuz tarafından tırnağı tutan mantarlı tırnak dokusu uygun frezler ile alınmakta, bu sayede lokal uygulanacak olan ilaç/krem veya cilanın etkinliği en üst seviyeye ulaşmakta, tırnağın en uç, en alt noktasına kadar ilacın ulaşması sağlanmaktadır.
Özellikle unutulmamalıdır ki ayak tırnaklarımız ancak 12-18 ay içerisinde kendisini tamamen yenileyebilmektedir. Bu sebeple tırnak mantarı uzun soluklu bir tedavi gerektirmektedir.
Tırnak batması, genellikle ayak baş parmağında görülen ve ayak tırnağı köşesi veya kenarının kıvrılıp çevredeki cilde gömülmesi sonucu oluşur. Ayak tırnak batması ağrılı olabilir ve zamanında tedavi edilmezse enfeksiyonla sonuçlanabilir. Tırnak batması iltihap gelişimi ile sonuçlandığında ağrı daha da şiddetli bir hal alır ve ısı artışı, şişlik, akıntı gibi başka belirtiler eklenir.
Tırnak batmasında en sık görülen belirti ağrılardır. Ağrı tırnağın bir tarafında olabileceği gibi iki tarafında da olabilir ve dokunmakla artar. Tırnak batmasında görülebilen diğer belirtiler şunları içerebilir:
• Tırnak yatağında hassasiyet
• Tırnak etrafında kızarıklık
• Tırnak çevresinde şişme
• Tırnak çevresindeki dokuda ısı artışı ve akıntı
3TO TEL SİSTEMİ, ayak ve el tırnakları için, tırnak deformelerini düzeltici bir teldir.
Günümüzde batık tırnak bakımları en sağlıklı olarak medikal ayak sağlığı bakım merkezlerinde yapılmaktadır. Batık tırnak tedavisinde dünyanın pek çok yerinde tercih edilen “3TO tel yöntemi” ayak sağlığı bakım merkezimizde podoloğumuz tarafından uygulanır. Bu sistemle yatağı bozulmuş ve yanlardan ete gömülmüş olan tırnak iki tarafından özel titanyum tellerle askıya alınıp, ortadan sıkıştırılarak yukarıya kaldırılır. Tırnak askıdayken, tırnak yatağı yeniden ve baskı altında olmadan şekillenir. Tırnak uzaması takip edilerek telin uygulandığı yer uygun periyotlarla değiştirilerek kontrolü sağlanır. Tırnak uzamasıyla birlikte batık olan bölgeden serbest tırnak ucuna ulaşıldığında batığın tamamen geçtiği ve tırnak yatağının tamamen düzeldiği görülür. Batık her ne sebeple oluşmuş olursa olsun bu yöntemle, etkin, sağlıklı, acısız ve günlük yaşamdan kopmadan batığın iyileşmesi sağlanır.
Diyabetik Hastalar Ayaklarına “Gözleri Gibi” Bakmalıdır!
Kan şekeri düzensiz ve yüksek seyreden diyabetli bireylerde, sağlıklı bireylere göre ayak problemleri daha fazla görülmektedir.
• Şeker hastalarının ayaklarında dolaşım yetersizliğine bağlı darlık ve tıkanmaların yol açtığı doku beslenmesi bozukluklarından kaynaklanan yaralara DİYABETİK AYAK denir.
• Diyabetin komplikasyonu olarak ortaya çıkan sinir tahribatı ve tıkayıcı damar hastalığının birlikte en çok etkilediği organ, hastanın alt ekstremitesidir.
İnsan vücudunun her yeri değerlidir. Görüntü itibariyle ellerden ayaklara kadar her uzvunun güzel görünmesini ister. Görünen uzuvlar arasında ayaklar daha az dikkat çekse de özellikle kadınlar için ayaklarının önemi büyüktür. Giydikleri ayakkabıların türüne göre topukları görünebilmektedir. Bu da ayak topuk bakımı için önem arz etmektedir.
Birçok etkenin neden olduğu topuk çatlamasında kişinin düzenli bir bakım uygulanması topuk çatlamasını engelleyecektir. Uzun süre ayakta kalmak ve topuklu ayakkabı kullanmak topuklara aşırı bir baskı uygulayarak derinin kalınlaşması ve topuktaki yağ tabakasının ikiye ayrılması ve çatlamasına neden olur. Aşırı kilo, topuklara kısa sürede daha fazla baskı uygularken topuk derisinin kalınlaşarak esnekliğini kaybetmesine ve çatlamasına neden olur.
Sporcu ve dansçıların işleri hep ayaklarının üzerindedir dolayısıyla hangi spor dalıyla veya hangi dansla uğraştığının hiçbir önemi yoktur. Mutlaka ama mutlaka özel ayak bakımına ihtiyaç duyarlar. Spor veya dans yaparken aktiviteye uygun ama olabildiğince kaliteli ayakkabı seçimi yapılması halinde ayak ya da bilek ağrıları, topuk ezilmesi, taban düşmesi, su toplanması ve yoğun nasır gibi türlü rahatsızlıkları geciktirmek ve hatta neredeyse hiç ortaya çıkmamasını sağlamak mümkün olabiliyor.
Günlük olarak ayakların bakımı konusu çok ihmale açık bir mevzuudur. Genellikle ayaklar ışık ve havadan izole edilmiş ve bütün gün çorap ve ayakkabı içine sıkışmış durumdadır. Karanlık, nem birçok bakterinin oluşması ve üremesi için uygun ortam hazırlar. Böylece, aslında sağlıklı bir çift ayağa ihtiyacı olan sporcuların önemli bir kısmının çok çeşitli ayak hastalıklarından şikayetçi oldukları bizi şaşırtmayacaktır.
Sporcu ve dansçıların ayaklarında en fazla rastlanılan şikayetler şöyle sıralanabilir; Ayak tırnaklarında kalınlaşma, sararma ve tırnak boşalması, Tırnakların batması, yoğun nasırlar, kurumuş veya su toplamış kabarcıklar, ayakların çok terlemesi ve dolayısıyla iltihaplanmalar olarak sıralanabilir. Ayaklarda şikayetler başlamadan önce gerekli tedbirler alınmalıdır.
Gebelik döneminde ayaklar her zamankinden daha fazla bakıma ihtiyaç duymaktadır. Hamilelik kadın bedeninde bir çok değişikliğe neden olur. Pekçok kadın hamilelik döneminde benzer sorunlarla karşılaşmaktadır.
Bunlardan biri; önemsenmeyen, ayak ağrısıdır. Bu süreçte doğal olarak meydana gelen kilo artışı yürüyüş değişikliğine sebep olur ve gebenin ayakta duruş pozisyonu değişmektedir. Farklı pozisyonlar normalden fazla ağırlık ve basınç oluşturduğu için diz ve ayak problemlerinin baş göstermesiyle sonuçlanır.
Topuk ağrısı ve taban ağrısı en sık görülen ayak sorunlarındandır. Kilo artışından dolayı bacakta kramp ve varis sorunları da yaşanabilmektedir. Beraberinde nasır ve batık tırnakta da görülmektedir. Bundan dolayı, hamilelik dönemi olan bu dokuz ayın daha rahat bir dönem olarak geçmesini sağlamak için hamilelikte ayak bakımı ve sağlığı hakkında daha fazla bilgi edinilmelidir.
Dolaşım bozukluğu, kalp-damar ve şeker hastalıkları ve tırnağın dışarıdan aldığı travmalara bağlı olarak gelişen baskılar sonucunda, ayak tırnaklarında kalınlaşmalar gelişebilmektedir. Sürekli baskı alan tırnak, alt dokuları ve tırnağın canlı kısmı olan matriksi korumak amacı ile baskıya karşı, kalınlaşır. Kalınlaşmış tırnaklar kontrol altına alınmadığı süre içerisinde ağrıya sebep olacağı gibi estetik açıdan da sosyokültürel hayatta rahatsızlık verir.
Podolog desteği ile yapılan uygulama da, kalınlaşmış tırnak yüzeyi özel medikal cihazlar yardımıyla, kişi ağrı ve acı hissetmeksizin temizlenir. Kalınlaşan doku, canlı tırnak dokusuna kadar inceltilir. Tırnaklarda oluşan kalınlaşmanın medikal çözümündeki başarının sürekliliği, baskının ortadan kalkmasıyla birebir ilgilidir.
Deformasyon olan tırnak incelenerek problemin ne olduğu tespit edilir. Kalınlaşma durumu, tırnak yatağının şekli, tırnak yüzeyinde bir şekil bozukluğu olup olmadığı kontrol edilerek bakıma başlanır. Kalınlaşmış doku temizlenir. Tırnakta oluşan bu deformasyonu gidermek için medikal bakım ürünleri kullanılması gerekir. Kalınlaşmış doku medikal cihazlar ile uzaklaştırıldıktan sonra tırnak, medikal solüsyonlar ile desteklenerek tedavi tamamlanır.