Leke Tedavisinde Q-Switch Lazer
Ekim 16, 2020
DEREOTLU CEVİZLİ MERCİMEK EKMEĞİ…..
Ocak 28, 2021

MERHABA 😉

Bugün sizlerle benim de bir süredir uyguladığım bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.

Baklagiller ve tahılların tohumlarını yeniden canlandırma işlemi ( Bu yöntemle tanışana kadar hiç bu şekilde düşünmemiştim bir şeyi yeniden canlandırma; heyecan verici !!) 

Filizlendirerek ( Çimlendirerek) bu kelimeler size bir şey hatırlattı mı acaba?

 Siz de benim gibi filizlendirme ( çimlendirme ) sözcükleriyle ilkokul sıralarına kadar gitmiş olabilir misiniz? Ta o dönemlerde hepimizin yaşadığı bir deneyimdi diye düşünüyorum. Cam kaselerin içine yaydığımız pamuk arasında fasulye filizlendirdiğimiz günler….

Filizlendirme işlemi bize ne kazandırıyor? Gelin hep birlikte bir göz atalım yazımıza…

 Baklagiller ve tahılların tohumlarında “fitik asit” bulunmaktadır. Dünya üzerinde bulunan tüm canlılar gibi türünü idame ettirebilmek için geliştirdiği teknikler vardır.  Tohumların türünün sürdürülebilmesi için filizlenmeleri gerekir. Ancak uygun koşullar oluşana kadar kendisini tohum olarak korumak zorundadır. Bu tohumlara özgü faydalı bir savunma mekanizması olarak gelişmiştir.
 Bu çok faydalı rolünü devam ettirmeye ve tohumları yediğimiz fitik asit bakın bize neler yapıyor.

Fosfordan oluşan bir bileşen olan fitik asit, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko gibi önemli mineraller ile bağ oluşturur ve mineraller fitat tarafından serbest bırakılamadığı için mineral eksikliğine neden olur. Yani besinden alacağımız fayda azalırken doğru orantılı olarak sindirimimiz için zararlı bir hale gelir.


Kuru bakliyat ve tahılları filizlendirerek fitik asidin bu zararlı etkisini minimuma indirilerek protein, vitamin ve minerallerin vücutta biyoyararlılığı artıyor.

Protein miktarı artarken kalorileri de azalıyor.


Bu yüzden diyet listelerinize bir numaradan giriş yapabilir bu filizcikler  “Ayrıca ete yakın miktarda bitkisel protein içeriyor; kuru bakliyat hallerine göre vitamin, antioksidan ve enzim değerleri yüzde 800’e kadar artabiliyor. Lif içerikleri yoğun olup kalori, karbonhidrat ve glisemik indeksleri oldukça düşüktür. Daha kolay sindiriliyorlar.


Besinsel özellikleri yanında filizlendirme esnasında artış gösteren diyet lifi içeriği, vitamin, mineral, flavonoidler  (Vücudun Minik Ordusunu Oluşturan Antioksidanlar ve fenolik bileşenler ( Bitkiye tat, lezzet ve renk (sarı, turuncu, kırmızı ve mavi pigmentler) vermenin yanı sıra bitkinin antioksidan özelliklerini de sağlayan bileşiklerdir ) sayesinde filizler, günümüzde önemli fonksiyonel gıdalar arasında değerlendiriliyor; her mevsim zengin çeşitlilikte tüketilebilecek taze sebzeler olarak düşünülüyor. 

Sindirimi kolaylaştırarak, şişkinlik hazımsızlığı önlemiş oluyoruz.

Peki fitik asit ve lektini nasıl en aza indireceğiz ya da yok edeceğiz!
Cevap: Suda bekleteceğiz, fermente edeceğiz, filizlendireceğiz ve/veya pişireceğiz.


Filizlendirme işlemi nasıl yapılır;


🔸Filizlendirilecek olan bakliyatı iyice yıkayarak geniş, bir kaba alıyoruz.
🔸Üzerini birkaç parmak geçecek kadar taze su ekleyip 24 saat suda bekletiyoruz.
🔸Daha sonra suyu tamamen süzerek çimlendirmenin yapılacağı kaba veya kavanoza aktarıyoruz.
🔸Üzerine bir tülbent örtüp günde 2 defa sabah ve akşam olmak üzere sudan geçirip tamamen süzüldükten sonra tekrar üzerini tülbentle örtüyoruz.
🔸Direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde bekletiyoruz.( Evimizin içinin sıcak olması dolayısıyla ben bu işlemleri buzdolabında yapıyorum )
🔸Çimlendirmenin püf noktası tohumları sürekli nemli tutmaktır.

🔸Tohumun cinsine göre 2-3 gün arasında filizlenme gerçekleşiyor.
🔹Filizler tohumun boyuna ulaştığı veya 1 santim olduğu zaman kullanabilirsiniz.
🔹Tohumu ve filizi birlikte yenilebilir.

                                                                                                 Alıntıdır…

  Yazımı beğendiyseniz, ilginizi çektiyse bir sonraki yazımda filizlendirilmiş bir ürün ile yapabileceğimiz harika bir lezzetin tarifine hazır olun derim.

Comments are closed.